fbpx
 

BlogCe este dicția și de ce îți trebuie în viața de zi cu zi

https://www.peterpiper.ro/wp-content/uploads/2020/07/dictie-1280x853.jpeg

Scuză-mă, poți să repeți, te rog? Nu am înțeles ce ai spus. Poți să vorbești mai tare? Și lista formulărilor care atrag atenția asupra unei dicții deficitare poate continua.

Niciodată n-a fost mai simplu să intri în contact cu oameni. Tehnologia, mijloacele de comunicare și turismul au deschis calea către nenumărate oportunități, personale sau profesionale. Deși pare ușor să comunici cu oamenii, uneori poți simți că nu ai făcut o impresie tocmai favorabilă interlocutorului, lucru care îți poate afecta încrederea în forțele proprii.

De câțiva ani ne aflăm în era vitezei, a lucrurilor făcute și rostite pe repede înainte, fapt care cere din partea noastră eficiență și reacție imediată, în comunicare mai ales. Mai simplu spus, indiferent de persoana căreia ne adresăm și mesajul pe care vrem să-l transitem, discursul nostru trebuie să fie clar, convingător și corect articulat, astfel încât să putem capta atenția.

Dicția definește arta vorbirii corecte, iar elementele de bază sunt pronunția, respirația, ritmul vorbirii, intonația și volumul vocii. O dicție corectă îți îmbunătățește sunetul vocii, oferindu-ți o imagine vocală de succes. Altfel spus, cu cât rostești cuvintele mai clar și convingător, cu atât capeți mai multă credibilitate în fața persoanei căreia te adresezi, reușind astfel să faci o impresia pozitivă de durată.

Foarte posibil ca pe măsură ce rostim cuvintele să nu acordăm atenție pronunției. Nu ne gândim prea mult la asta. Deoarece suntem atât de obișnuiți cu propriul nostru sunet, ceea ce auzim în timp ce vorbim ni se pare corect. Însă ceea ce noi auzim și ceea ce interlocutorul ascultă sunt două sunete total diferite. Pe măsură ce vorbim, auzim sunetul care vibrează și rezonează între suprafețele osoase ale capului și feței, în timp ce ascultătorul aude sunetul proiectat. De aceea suntem surprinși când ne auzim adevărata voce într-o înregistrare. Poți încerca și vei sesiza imediat diferența.

Vocea este o proiecție fundamentală a întregului nostru, ne dezvăluie sentimentele, personalitatea și chiar modul de a gândi. Vestea bună este că prin exercițiu și o mai bună conștientizare a modului în care rostim sunetele putem deprinde calitățile unui vorbitor profesionist, indiferent de discuție sau context.

Bun venit pe blogul Peter Piper, locul în care vom dezvălui noțiuni elementare cu care poți stăpâni arta vorbirii, vom răspunde la curiozități și vom oferi exerciții cu care îți poți perfecționa discursul vorbit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *