fbpx
 

BlogDe ce să te oprești din mormăit și să începi să vorbești clar și convingător

https://www.peterpiper.ro/wp-content/uploads/2020/08/peter_piper.jpeg

Dacă ți se cere în mod constant să repeți ceea ce tocmai ai terminat de spus, pentru că cel din fața ta nu a auzit sau înțeles mesajul transmis, ești una dintre multele persoane care mormăie atunci când vorbește.

O persoană care mormăie sau bolborosește este o persoană care emite sunete scurte, nu articulează până la final sunetul, vorbește repede și folosește un volum al vocii scăzut. Mulți dintre noi facem asta fără să sesizăm măcar, dar uneori practicăm acest obicei în mod intenționat, mai ales când nu suntem siguri de ceea ce verbalizăm. Chiar și așa, mormăitul este un obicei prost, care dăunează credibilității noastre, în special în mediile profesionale sau educaționale.

Greu de crezut sau nu, mormăitul este un defect de vorbire des întâlnit printre oameni. Și este greșit să crezi că acest lucru nu te ține în loc în dezvoltarea personală. De exemplu, dacă ești una dintre persoanele care mai mult mormăie decât vorbește, probabil nu ești luat prea în serios la locul de muncă. Este posibil ca de multe ori oamenii să nu te mai asculte atunci când vorbești. Și deși ai crede că nu este corect, colegul care vorbește clar, convingător și articulat are șanse mult mai mari să avanseze și să se bucure de oportunități profesionale care ție îți surâd.

Motivele pentru care bolboresești cuvintele variază de la un context la altul. Mormăi când ești luat prin surprindere de o întrebare incomodă, nu ești sigur de răspunsul pe care-l verbalizezi și încerci să maschezi acest lucru. În același timp, când ești pregătit și încrezător în cele ce urmează să spui, vei livra informația clar și convingător.

Mormăitul poate fi un obicei pe care l-ai deprins din relația cu membrii familiei sau apropiații. Atunci când comunici cu aceștia, nu simți nevoia, nu sesizezi și nici nu ești îndemnat să articulezi clar cuvintele, pentru că știi sigur că ești înțeles, indiferent de felul în care le rostești. Mormăi când nu te concentrezi asupra a ceea ce spui – vorbești în timp ce scrii mesaje, întreții un dialog în timp ce te uiți la un video sau asculți un podcast.

Indiferent de care ar fi motivele, este frustrant să auzi în repetate rânduri „Ce?”, atât pentru tine, cât și pentru ascultător. Și tot ce trebuie să faci pentru a rezolva acestă problemă este să vorbești clar și să folosești volumul potrivit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *