fbpx
 

BlogCele mai utile sfaturi pentru o pronunție corectă în limba engleză

https://www.peterpiper.ro/wp-content/uploads/2020/12/dictie_engleza.jpg

Poate că ai învățat limba engleză în școala generală, în liceu sau din desene animate și filme, dar un lucru pe care nu îl stăpânești foarte bine este pronunția. Majoritatea oamenilor au dificultăți în a pronunța cuvinte care conțin sunete al căror echivalent nu există în limba maternă. 

Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne lăsăm descurajați. Orice se dezvoltă prin puterea repetiției și a exercițiului.

De aceea, v-am pregătit niște sfaturi care să vă ajute să pronunțați cuvintele corect în limba engleză. 

 

  • Pronunță lent și accentuează sunetele 

Problema atunci când știm că nu pronunțăm corect cuvintele este că începem să vorbim și foarte repede. Avem impresia că acoperim greșelile. Dar e o gândire complet eronată. Cu cât vorbești mai repede, cu atât ai tendința să vorbești mai neclar. 

Dar atunci când vorbim încet, cu intonație, îi dăm timp creierului să înțeleagă mai bine cuvintele. În plus, te și relaxează.

Cu cât repeți mai mult, cu atât e mai bine să exagerezi sunetele. Accentuează-le în special pe cele la care întâmpini dificultăți. 

 

  • Fii atent la aparatul fonator

Atunci când vorbești într-o limba străină, îți vei folosi limba, buzele, maxilarul diferit. Un sfat ar fi să vezi cum își mișcă fața nativii atunci când vorbesc și să încerci să-i imiți în fața oglinzii. 

 

  • Fă exerciții de tip tongue twisters (încurcă limba)

Deși par complicate, aceste exerciții încurcă-limba au rolul de a te ajuta atunci când vrei să perfecționezi un sunet anume și te concentrezi mai mult pe acesta. Exercițiile de tip tongue-twister sunt compuse din cuvinte greu de pronunțat. Cum ar fi: Peter Piper picked a peck of pickled peppers. 

 

  • Ascultă, citește, vezi 

Recomandăm să asculți multe resurse în limba engleză, citește cărți, vezi filme fără subtitrare sau cu subtitrare în limba engleză. Este important să îți hrănești creierul cu cât mai multe resurse video și audio. 

 

  • Exersează cuvinte dificile despărțindu-le în silabe 

Sfatul nostru este să alegi cuvintele grele de pronunțat și să le desparți în silabe în fața oglinzii. Te ajută să înțelegi mai bine cum se formează, auzi sunetele mai bine și le reții pronunția mult mai ușor.

 

  • Înregistrează-te 

Motivul pentru care pronunția greșită persistă este faptul că oamenilor le e frică să facă greșeli. Ca să eviți emoțiile și frica de eșec, repetă acasă și înregistrează-te cu telefonul. Creează o poveste. Ascultă-te și analizează-ți greșelile. Să nu-ți fie teamă să îți auzi propria voce pe înregistrare. 🙂

 

  • Imită vorbitorii nativi

Ascultă vlogg-uri în limba engleză și imită accentul celor care vorbesc. Alege secțiuni mici din clip, pune pauză, repetă. Fă treaba asta de câteva ori până când îl poți imita cât de bine poți.

 

  • Exersează cititul cu voce tare

Cumpără-ți câteva cărți în limba engleză și obișnuiește-te să citești cu voce tare. Poți înregistra și această sesiune. Dacă nu știi cum se pronunță anumite cuvinte caută pe Google. 

 

  • Înscrie-te la cursurile Peter Piper 

Cursurile Peter Piper au loc pe Zoom, unu la unu, între trainer și cursant. Poți alege opțiunea de 5 ședințe sau pe cea de 20. Alege-o pe cea care crezi că ți se potrivește ție și programului tău.

Spor!

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *